top of page
Search

Werkhouding? Ongeschikt!

Het is niet niks om in deze tijden je onderwijs op orde te hebben. Een klas met soms wel 30 leerlingen. Ook al heb je soms de luxe van een onderwijs assistent, je komt snel handen tekort.

En dan zijn er ook nog leerlingen die 'meer' nodig hebben. Van die leerlingen die niet vaak stil zitten, luisteren een probleem is en nog maar niet te spreken over hun werktempo.....


Oftewel, leerlingen met een slechte werkhouding. Er is iets mee....maar wat? Het zou best wel eens kunnen dat dit de leerlingen zijn die werken vanuit hun gevoel en een werkgeheugen hebben wat werkt in beeld ipv taal. Voor deze leerlingen heb ik kaartjes gemaakt om ze te helpen met hun 'slechte' werkhouding.


In de kaartjes zit een mantra tegen faalangst verwerkt, is er rekening gehouden met onder- of overprikkeling, de neiging om niet om hulp te vragen samen met het gevoel is uitvergroot. De executieve functies worden getraind door het 'plan van aanpak' te doorlopen. En voor de begeleider is er de mogelijkheid om met de leerling na afloop samen te bespreken hoe het is gegaan, met daarbij vooral aandacht voor 'waarom is het gegaan zoals het gegaan is?' om zo de werkstrategie zo goed als mogelijk te achterhalen. Dit heeft natuurlijk zijn beperkingen, maar ze zijn ook bedoeld om de leerling die zelfstandig aan het werk is te helpen.


Mijn ervaring is dat na een aantal weken de leerling het stappenplan meer geïntegreerd heeft en om de weg weet om om hulp te vragen. Het wordt een vanzelfsprekendheid. Dit maakt de valkuil van het geven van een goed antwoord wat misschien niet het antwoord op de gestelde vraag is (het ambigue denken) minder groot. Wat weer een positief effect heeft op de faalangst, het zelfvertrouwen groeit en zo ontstaat er minder weerstand om naar school te gaan.

Omdat er een positievere ervaring ontstaat aan de kant van de juf of begeleider versterkt dit een meer positieve kijk op de leerling.


Je kunt de kaartjes printen en lamineren en meegeven voor in de klas. Veel plezier ermee!


werkhouding
.
Download • 170KB9 views

Comments


bottom of page