top of page
Search

"Doe nooit iets dat indruist tegen uw geweten, zelfs als de staat het verlangt." - A. EinsteinFocus op presteren, niet op leren. Wat iemand goed kan laten floreren door het onbeperkt aandacht te geven. Door te focussen wat iemand wel kan en niet op wat iemand niet kan. Pedagoog Gert Biesta geeft in zijn trilogie over het onderwijs aan dat de focus van de overheid is om ‘een leven lang te leren’. Dit impliceert volgens hem dat mensen dit willen. Maar is dit zo?


Lekker presteren

Het is fijn om iets te doen waar je goed in bent. Het is ook fijn als je hierin gezien wordt. Dat je ruimte krijgt om je ermee bezig te houden, en dit gezien wordt als iets positiefs. Gardner, een Amerikaanse psycholoog, heeft hier iets voor bedacht: meerdere intelligenties. Dit is waardevol, want hierdoor kijken we positiever naar verschillende kwaliteiten.


De Ander

De Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas vond dat je jouw verantwoordelijkheid moet nemen naar een ander. Wat een grote invloed heeft gehad op hoe er vandaag de dag in de zorg naar cliënten word gekeken. Een visie waar de mens meer dan alleen een proces dat voltooid moet worden wordt bezien. Iets wat we vandaag de dag in Learning and Development terugzien. Kijken naar wat anderen kunnen en wat anderen níet kunnen en hier een positief oordeel over vellen. Je weet wel, die mooie theorieën over hoe het wel werkt op de werkvloer.


Procesjunkies

Klinisch psycholoog Bruce Perry geeft aan dat veel meer mensen dan weleens gedacht wordt te maken hebben gehad met één of meer traumatische ervaringen. Hij is voor aandacht, aandacht zonder beeldschermen en met aanrakingen. Oprechte aandacht voor de persoon. Hij zegt dat het de mens helpt groeien in zijn ontwikkeling als mens en helpt tegen de traumatische ervaringen. Helaas zijn veel mensen in organisaties echte ‘procesjunkies’ en is er maar weinig aandacht voor elkaar.


Traditie

Zou het niet mooi zijn om in het nieuwe jaar te beginnen met een goed voornemen? Een voornemen om de mens in onze omgeving weer eens werkelijk te zien. Onze eigen tijdelijke filosoof te worden en onze verantwoordelijkheid te nemen naar elkaar? Om elkaars kwaliteiten zonder oordeel te aanschouwen. Mensen de ruimte te geven om te doen waar ze goed in zijn. Ik denk dat ik de traditie weer uit de kast ga halen voordat alle processen weer beginnen.

4 views

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page